Yhteystiedot

MMA Imatra Ry
Kamppailukeskus
Tainionkoskentie 68
55120 IMATRA

MMA Imatra Ry

MMA Imatra

Kamppailukeskuksen toimiston puh.numero:

045 652 0800

Toimistossa myytävänä mm. kamppailuvarusteita.

Kickboxing – KB

Lajikuvaus

Potkunyrkkeily eli Kickboxing sai alkunsa 1970-luvulla, kun Yhdysvalloissa päätettiin järjestää kilpailut maan parhaiden karatekoiden ja yhden seuran parhaiden nyrkkeilijöiden välille. Ottelu käytiin nyrkkeilykehässä ja molempien lajien ottelijat saivat käyttää omien lajiensa tekniikoita. Nyrkkeilijät voittivat kaikki ottelut, tyrmäyksellä. Tästä järjestäjät saivat idean kehittää uusi laji, jossa yhdistyvät nyrkkeilyn käsitekniikat ja karaten jalkatekniikat. Lajin nimi oli alussa Full Contact karate, mutta muuttui heti pikimmin potkunyrkkeilyksi eli kickboxing:si.

Suomeen potkunyrkkeily rantautui 1980-luvun alussa Auvo Niinikedon tuomana. Suomen potkunyrkkeilyliitto perustettiin v. 1994. Suomalaiset ovat saavuttaneet useita EM- ja MM- mitaleita lajin arvokilpailuissa. Suomen Potkunyrkkeilyliiton tämän hetkinen puheenjohtaja on Rauno Partanen.

Ottelut

Potkunyrkkeilyotteluita otellaan useilla erilaisilla säännöillä, kuten esim. Full Contact, Low Kick, Semi Contact, Light Contact ja K1. Suomessa pääpaino kilpailuissa on Full Contact muodossa eli kontaktia ei rajoiteta vaan tyrmäys on sallittua kehässä.

Potkunyrkkeilyn amatööriottelut käydään joko 3x2min tai 5x2min. Ammattilaisottelu saattaa kestää jopa 12x2min. Potkunyrkkeilyn K 1 ottelut käydään 3x3min tai 5x3min. 
Amatööripotkunyrkkeilyottelussa tärkeimpinä tavoitteina on oman koskemattomuuden turvaaminen ja siksi ottelijan puolustustaidon merkitys on kasvanut merkittävästi. Siksi turvallisuus on numero yksi. Amatööriottelussa tyrmäykset ovat harvinaisia. Kehätuomarin tärkein tehtävä on valvoa ottelijoiden turvallisuutta. Epätasaiset ottelut keskeytetään jo hyvissä ajoin. Amatööriotteluissa lähdetään siitä, että ottelijoiden taidot vastaavat toisiaan. Myös ikä, paino ja kokemus huomioidaan, kun ottelupareja valitaan. Potkunyrkkeilijän turvallisuus varmistetaan tarkoin säännöin. Kaikilla kilpailijoilla pitää olla lisenssivakuutus ja Suomen Potkunyrkkeilyliiton myöntämä passi.

Varusteet

Potkunyrkkeilijä tarvitsee seuraavat varusteet, jotta harjoittelu olisi mahdollisimman turvallista ja mielekästä: jalkasuojat, alasuojat, käsisiteet, nyrkkeilyhanskat, säkkihanskat, hammassuojat ja nyrkkeilykypärän.

Vyöt

Potkunyrkkeilyssä on käytössä vyöarvojärjestelmä. Harjoittelijat käyttävätkin harjoituksissa sen väristä vyötä, joka sillä hetkellä kertoo heidän tasonsa lajissa. Vyöt harjoittelijoiden vyötäröllä tummenevat sitä mukaan, kun taso nousee. Vöiden värit ja arvojärjestys ovat valkoinen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen, ruskea ja musta.

Harjoittelu

Potkunyrkkeily on erittäin monipuolista. Harjoitukset ovat lihaskunnon parantamista, nopeusharjoitteita, kestovoiman parantamista, lajivoiman kehittämistä, venyttelyä, perustekniikkaa, paritekniikkaa, välineharjoittelua, otteluharjoituksia, nyrkkeilyharjoitteita, yms. 

Potkunyrkkeilyä voi toki harjoitella ilman kilpailullisia tavoitteita. Harjoitella voi kohentaakseen kuntoa, parantaakseen koordinaatiokykyä, hankkiakseen paremman itsepuolustustaidon ja ennen kaikkea nauttiakseen mukavasta harrastuksesta reilujen harjoittelukavereiden kanssa.