Yhteystiedot

MMA Imatra Ry
Kamppailukeskus
Tainionkoskentie 68
55120 IMATRA

MMA Imatra Ry

MMA Imatra

MMA Imatran toimisto auki tiistaisin klo 17:30-18:30.

Toimistossa myytävänä mm. kamppailuvarusteita.

p. 050 359 3848 / Maaria

Thaiboxing – TB (Muay Thai)

Muay Thain historia

Muay thai eli vapaasti suomennettuna thainyrkkeily, on saanut alkunsa sodankäynnistä ajalta, jolloin muinainen Siam (nyk. Thaimaa) kävi sotia naapurimaitaan vastaan. Ihan tarkkaa syntymähetkeä lajille on vaikea määritellä, mutta eri lähteissä mainitaan jopa oman ajanlaskumme alku, thai-heimojen muuttaessa nykyisille alueilleen Kiinan eteläosista. Keihäin, miekoin ja nuolin käytävissä sodissa aseeton kamppailutaito oli ensisijaisesti tarkoitettu vastustajan tappamiseen. Miekoin varustautunut thai-soturi käytti taistelussa myös jalkojaan sekä muita raajojaan ja tätä sodankäynnintaitoa kutsutaan krabi krabong:iksi. Sodan luonteen vuoksi lajiin ei koskaan liittynyt tekniikoita, joita olisi voinut suorittaa maassa. Sotilaat harjoittivat muay thaita pitääkseen yllä taistelutaitojaan sekä ottelivat toisiaan vastaan. Erittäin historiarikkaan muay thain juuret ovat nitoutuneet thaimaalaisten historiaan, kulttuuriin ja selviytymistaisteluun muita kansoja vastaan. Kamppailulajiksi se virallistui vasta 1930-luvulla.

Muay Thain historia Suomessa

Suomeen muay thai rantautui Ruotsista Turkuun vuonna 1984, jolloin turkulaisveljekset Janne ja Kai Mustonen perustivat Suomen ensimmäisen thainyrkkeilyseuran Turku Thaiboxing Club:n. He aloittivat muay thain Tukholman Kampsportskolanissa vuonna 1983. Tuolloin muay thai oli uutta koko Euroopassa ja thainyrkkeilystä voimakkaasti vaikutteita ottanut potkunyrkkeily oli saanut jo jalansijaa. Mustoset halusivat oppia muay thain niin hyvin kuin mahdollista ja kiersivät Eurooppaa etsiessään lajin parhaita valmentajia ja ottelijoita. Euroopassa oli tuolloin vielä tilanne lajin suhteen sekava ja vähän joka paikassa lajia opettivat ihmiset, jotka eivät sitä edes kunnolla osanneet. Thaimaahan tehtiin ensimmäinen harjoittelumatka vuonna 1986, jolloin hyvin harvat ulkomaalaiset kävivät siellä harjoittelemassa. Mustoset tutustuivat paikallisiin valmentajiin, ottelijoihin ja ottelustadioneihin jo alkuvaiheessa sekä kiersivät eri harjoituspaikkoja löytääkseen lajin kaikki parhaimmat puolet. Harjoitusmenetelmät kopioitiin suoraan Thaimaan parhaimmilta saleilta, niin kuin myöskin tekniikat, joihin ei tuotu mitään vivahteita muista lajeista.

Mustosten ideologia oli lajin suhteen "varasta parhaimmilta" ja he opettelivat parhaimpien ottelijoiden piirteitä oppiakseen muay thain parhaimmalla mahdollisella tavalla. He viettivät aikaa Thaimaassa harjoitellen ja kilpaillen yli 3 vuotta. Suomessa he loivat näin sen ajan Euroopan parhaimman muay thai tietämyksen sekä lajikulttuurin istutuksen neitseelliselle alustalle. He perustivat myös seuroja toisille paikkakunnille luoden Helsinki ja Tampere Thaiboxing Clubin. Laji kasvoi pikkuhiljaa ja vuonna 1994 Suomen Muay Thai - liitto ry perustettiin pitämään yllä suomalaista thainyrkkeily-urheilua. Kaukokatseisen ja tinkimättömän asenteen ansiosta, on Suomi maailman tasolla muay thain huippumaita ja liiton maajoukkueet tuovat joka vuosi useita arvokilpailumitaleja, vaikkakin kilpailu kiristyy vuosi vuodelta yli 70 maan kattavissa MM-kilpailuissa. Nykyisen liiton kunniapuheenjohtajan tieto-taito on arvostettu myös Suomen ulkopuolella ja hän on istunut lajin kattoliiton IFMA:n varapresidenttinä. Suomalaisten thainyrkkeilijöiden vahvuus kansainvälisillä areenoilla johtuu ainoastaan siitä, että muay thai on tuotu maahan alkuperäisenä ja sitä on harjoiteltu oikealla tavalla.